Tips & Tricks voor die extra dimensie in een tuin
Huis en tuin als geheel
De tuin is een extensie van de woonkamer geworden waar je graag veel tijd door brengt. Heel vaak wordt een huis compleet ‘verpakt’ in een of andere vorm van bestrating, maar daarmee wordt eigenlijk de afstand tussen het huis en de tuin vergroot. Plaats het groen zo dicht mogelijk bij het huis, om die extra ruimte in de verf te zetten.
Het optisch vergroten van de tuin
Hoe kan je een ondiepe tuin ‘dieper’ maken en een smalle tuin ‘breder’? Wanneer je golvende of strakke lijnen, reliëf en hoogteverschillen gebruikt, creëer je diepte in de tuin. Voor het creëren van golvende lijnen kan je gebruik maken van een tuinafboording als de ecolat of easyfix CS. Deze borders maken glooiende bewegingen in een tuin mogelijk. Ook hoogteverschillen zorgen voor een diepte- of breedtewerking. Dit is echter enkel van toepassing als de opwaartse beweging te zien is! Hoogteverschillen kunnen gemaakt worden door taluds en hagen, maar ook door middel van keermuren en metselwerk.
Functionele paden en elementen
Wanneer je een pad aanlegt in een tuin, dan moet die boven alles functioneel zijn. Als een pad aangelegd wordt voor de vorm en zonder logische looprichting, dan zal die ook maar weinig worden belopen. Gebruik verschillende materialen zoals grind of carpet stones om het pad mooi af te lijnen. Een pergola in de tuin zorgt vaak voor een extra dimensie en biedt ook vele voordelen. Niet alleen heeft een pergola een verbindende functie, maar het kan ook gebruikt worden als een schommel wanneer de kinderen nog klein zijn. Door de begroeiing bovenop creëer je ook een anti-inkijkscherm tegen de glurende buren.
Eenheid creëren
Te veel grillen, vormen, materialen en patronen zorgen voor chaos. Belangrijk is vooral om de juiste combinatie te maken. Paden en terrassen die in vorm en materiaal verschillen, kunnen ook een eenheid vormen. Als een pad een stukje ‘doorloopt’ in het terras, dan bekom je een heel mooi resultaat. Anders zijn de overgangen te groot en lijkt het aan elkaar geplakt.
Creativiteit met de voortuin
De voortuin is ook een tuin, maar helaas wordt deze vaak niet of onvoldoende gebruikt. Breng wat groen terug in het straatbeeld door simpelweg een boompje te planten of wat siergrassen, struiken en bloemen te plaatsen. Laat je fantasie er op los en probeer er een uitnodigend geheel van te maken. Heb je je voortuin nodig om de fietsen te stallen? Maak zelf een overdekte fietsenstalling en maak van het dak een groendak.
Verkeerde gewoontes
We willen vooral genieten van onze tuin, ook als het weer het niet altijd toelaat. Te vaak nog kijken we uit op ons tuinmeubilair, terwijl er zich achter ons terras een prachtige vijver bevindt. Vandaar dat een goed ontwerp o-zo-belangrijk is.
Grind heeft een natuurlijke uitstraling
Tegen de gevels van het huis zou je geen dichte bestrating mogen gebruiken. Door een combinatie van grind en plantengroei te gebruiken, blijft de beloopbaarheid behouden en geven de planten het geheel een extra dimensie. Een extra voordeel met grind tegen de gevel: de muren en ramen blijven schoon want grind voorkomt opspattend hemelwater!
Tot slot… Ronde vormen besparen geld en ruimte
Zeker in kleine tuinen is het aan te raden om ronde of afgeronde vormen te gebruiken. We denken er vaak niet aan, maar de hoeken van een recht terras worden bijna nooit gebruikt . Die ruimte kunnen we dan maar beter gebruiken voor beplanting, die dan ook voor een ‘groene’ verhouding zorgt. Het is niet alleen goedkoper, maar we creëren dan ook weer een extra stukje oase die waterdoorlatend is.