Waar let je op bij de aanleg van jouw wilde tuin?
De naam zegt het al: in een wilde tuin kan de natuur zijn wilde natuurpracht etaleren. Wil jij ook graag een tuin waar je elke dag kan genieten van een overvloed aan wilde bloemen? Lees dan zeker even verder, want in tegenstelling tot wat men denkt, houd je bij de aanleg van een wilde tuin toch best rekening met enkele zaken vooraleer je de natuur zijn gang kan laten gaan.
Zes aandachtspunten bij de aanleg van een wilde tuin
1) Wanneer leg je best een wilde tuin aan?
Om er zeker van te zijn dat je wilde bloementuin goed floreert, houd je best rekening met de periode waarin je deze aanlegt. De ideale periode voor tuinaanleg is in het najaar of voorjaar. In hartje zomer of putje winter is het zeker geen goed idee om hiermee te beginnen.
2) Biodiversiteit
Een wilde tuin bulkt van de biodiversiteit. Zorg er bij de aanleg van je wilde tuin dus voor dat je veel ruimte biedt aan bijen, insecten, vlinders en vogels. Dit kan bijvoorbeeld al heel eenvoudig door gebruik te maken van nestkastjes, bijen – of insectenhotels. Deze kastjes zorgen ervoor dat insecten voldoende beschutting hebben tegen warmte of koude en steeds een plaats hebben om te schuilen.
Ook een waterpartij, zoals een vijver of waterschaal, trekt steeds verscheidene dieren aan. Denk je er ook aan om bomen te planten in je wildgroei tuin, kies dan zeker bomen met een dichte takkenstructuur. De beschutting die dergelijke bomen geven, trekt vele vogels aan.
3) Beplanting
Bij de aanleg van jouw wilde tuin is de keuze van beplanting ook een zeer belangrijk punt om rekening mee te houden.
De aanplanting van bloemen en planten hoeft zeker niet netjes te zijn. De pracht van een wilde tuin bestaat er net uit dat alle planten en bloemen op een natuurlijke manier door elkaar groeien.
Voor het gemak kan je er steeds voor opteren om een wilde bloemenmix te gebruiken. Zo’n mix bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mengeling van verschillende wilde bloemen. Zo hoef je zelf geen tijd meer te steken in het uitkiezen van de juiste bloemen.
Wil je toch liever zelf aan de slag, kies dan vooral voor inheemse planten en bloemen die goed gedijen in onze contreien.
Om de biodiversiteit op te krikken, kies je best ook enkele planten die veel bijen en vlinders aantrekken zoals lavendel.
Om te voorkomen dat in de winter je tuin maar dor en kleurloos oogt, kies je best ook voor een groot assortiment aan soorten die op verschillende momenten in het jaar in bloei komen. Zo heb je een tuin dat het hele jaar door bloeit
4) Terras, wandelpaden en afsluitingen
Natuurlijk wil je ook gezellig kunnen wandelen in je wilde tuin of even op het terras genieten van alle bloemenpracht. In een wilde tuin is hier zeker ook plaats voor; hou echter wel rekening met de keuze van je materialen.
Een volledig verhard pad of terras is niet meteen de juiste keuze voor je tuin. Wil je dat je wilde tuin volledig tot zijn recht komt, dan is het belangrijk dat de ondergrond gezond is en ook blijft. Kies dus bij de aanleg van paden en terras steeds voor waterdoorlaatbare oplossingen. Voor een pad kan je zeker boomschors of grind gebruiken, voor een terras kies je best voor grind of sierkeien.
Hou ook je tuinafsluiting zo natuurlijk mogelijk door te kiezen voor een haag of steenkorven.
5) Onderhoud
Wie wil dit nu niet: een onderhoudsvrije wilde tuin?
Het voordeel van een wilde tuin is net dat je de natuur lekker zijn gang kan laten gaan.
Hou er wel rekening mee dat je in het begin nog wat onkruid zal moeten wieden zodat je tuin niet overwoekerd wordt door ongewenste planten. Doe dit best in het voorjaar. Ook planten die te veel en te vlug uitzaaien, mag je zeker ook verwijderen om deze wat in te perken.
Een wilde tuin staat zeker niet gelijk aan een verwilderde tuin. Om het onkruid tot een minimum te beperken, kan je ook werken met bodembedekkers. Deze dekken de grond af en zorgen ervoor dat het onkruid minder kans maakt om door te schieten. Je kan hierbij kiezen voor grind, lava, leisteenschilfers of boomschors.
Voor de rest hoef je niet veel te doen. Een wilde tuin hoeft niet bemest of besproeid te worden. Gemakkelijk toch?
6) Hoogteverschillen
Een wilde, natuurlijke tuin komt het best tot zijn recht als alles niet te vlak is. Zorg dus voor hoogteverschillen. Maak komaf met je strak aangelegde gazon en zorg voor afwisseling tussen bodem bedekkende planten en planten of bloemen die hoger groeien. Ook lage bomen en struiken passen perfect in een natuurlijke tuin. Ook grote keien, zoals vondelingen Belgisch Blauw zorgen voor een leuk effect in hoogteverschil.
Het vergt wel wat werk, maar eens je klaar bent met de aanleg van je wilde tuin kan je nog jarenlang zorgeloos genieten van de pracht die je wilde natuurtuin te bieden heeft!