Stappenplan bij de aanleg van een groendak met sedumtegels
Benodigdheden
- Afbreekmes
- Wortelvaste folie (voorkomt lekkage)
- Synthetisch vlies (optionele extra beschermlaag en waterbuffering)
- Groendaktegels
- Dakgrind voor begroeiingvrij zone (optioneel)
Hoeveelheden
Bereken hoeveel m² grastegels je nodig hebt om de oppervlakte van je dak op een correcte manier op te vullen. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en je bekomt je aantal vierkante meters (m²).
Houdt er wel rekening mee dat je een begroeiingsvrije zone van ongeveer 30 cm hebt.
Stappen
1. Dakbedekking
Bij het plaatsen van een groendak, moet je uiteraard rekening houden met het beschermen van je dakbedekking. Kijk daarom eerst even welke dakbedekking er is geplaatst. Heb je een dakbedekking met bitumen of werd deze aangelegd met EPDM of PVC?
Bovendien is de hellingsgraad niet onbelangrijk. Als je met een sterke helling zit, zal je een irrigatiesysteem moeten voorzien. Anders riskeer je dat de sedumplanten het water niet snel genoeg zullen absorberen en uiteindelijk uitdrogen.
Tot slot is de draagkracht en de ligging van je dak ook niet onbelangrijk. Een sedumtegel weegt tussen de 8 à 12kg. Je hebt er ongeveer 4,4/m² nodig, wat het gewicht van je extensief groendak tussen de 35 tot 55kg per m² brengt. Daarnaast vragen sedums weinig onderhoud, maar het blijven planten. Een minimale hoeveelheid zon is dus wel vereist voor een gezond groendak.
2. Bescherming
2.1 Wortelvaste folie
Wanneer je een groendak aanlegt, kan op lange termijn het gevaar bestaan dat harde wortels doorgroeien in het daktuinsubstraat. Dit kan door overwaaiende zaden of door overvliegende vogels op eender welk dak voorkomen.
Net daarom raden wij ten sterkste aan om altijd ene wortelvaste folie te plaatsen als ondergrond voor sedumtegels. Zo ben je zeker dat je geen lekkages krijgt op je dak. Bij een dak in EPDM is dit in principe niet nodig, maar het kan zeker geen kwaad.
2.2 Syntetisch vlies
Een synthetisch vlies is niet verplicht, maar kan opnieuw een extra beschermlaag bieden voor je dakbedekking. Bovendien voorziet het een extra waterbuffering voor je sedumtegels. Het kan dus alleen maar helpen bij de groei en bloei van je sedums.
3. Groendaktegels
Ze zijn ontworpen met een simpel kliksysteem die heel gemakkelijk te hanteren zijn. De groendaktegels worden best niet tot aan de dakrand geplaatst. Voorzie een begroeiingsvrije zone van ongeveer 30 cm. Deze zone vul je op met rond grind zoals bijvoorbeeld onze Carrara keien, dakgrind of onze prachtige Beach Pebbles.
Opbouw groendak met sedumtegels
Mijn oppervlakte is een: