Hoe onderhoud je een groendak?

Onderhoud groendak met sedum, tips en best practice - Jatu.be

Stap 1: Welk type groendak heb ik?

Vooraleer je kan weten hoe je een groendak moet onderhouden, moet je weten om welk type groendak het gaat. Groendak is een ruim begrip en er zijn veel verschillende toepassingen mogelijk. In het algemeen kunnen we groendaken indelen in drie categorieën:

1. Extensief groendak:

  • Weinig onderhoud nodig
  • Opbouwhoogte tussen 6 en 20 cm
  • Bestaat uit mossen, grassen, kruiden en sedums
  • Gewicht/m²: 60 – 150kg/m²
  • Lage kostprijs aanleg en onderhoud

2. Semi-intensief groendak:

  • Soms onderhoud nodig
  • Opbouwhoogte tussen de 12 en 25cm
  • Bestaat uit grassen, kruiden en struiken
  • Gewicht/m²: 120 – 200kg/m²
  • Gemiddelde kostprijs aanleg en onderhoud

3. Intensief groendak:

  • Regelmatig onderhoud nodig
  • Opbouw tussen 15 en 40cm
  • Bestaat uit gazon, meerjarige planten, struiken en bomen
  • Gewicht/m²: 180 – 500kg/m²
  • Hogere kostprijs aanleg en onderhoud

Wanneer je zelf een groendak wil aanleggen, kan je best voor een extensief groendak kiezen. Dit is een eenvoudig zelf te plaatsen groendak dat weinig onderhoud vraagt.

 

Stap 2: Opbouw van je groendak sedumtegel

De aanleg van een sedum groendak extensief is heel eenvoudig. Bij Jatu kan je voorgekweekte sedumtegels kopen die minstens tot 85% begroeid zijn. Hierdoor heb je een goede basis om mee te beginnen. Onze groendak sedumtegels worden met zorg ontwikkeld bij een lokale Belgische kwekerij. Hierdoor kunnen we niet alleen snel leveren, maar kunnen we ook een hoge kwaliteit aanbieden.

Sedumtegel kopen, aanleg groendak - Jatu.be

De sedumtegels worden opgevuld met een zorgvuldig samengesteld daktuinsubstraat, ontwikkeld voor het opslaan van voldoende hemelwater. Hierdoor groeien de sedumstekken niet alleen in een voedingsrijke bodem, maar zijn ze ook gewapend tegen droge periodes.

Vervolgens worden de sedumtegels bezaaid met 4 tot 8 verschillende soorten sedum. Zo bekom je een gevarieerd groendak met verschillende soorten vegetatie die op verschillende momenten doorheen het jaar bloeien. Naast een sterker groendak, creëert het ook leven en kleurvariatie op je dak.

 

Stap 3: Hoe je groendak groen houden?

Nu je weet waaruit je sedumtegel bestaat, weet je dat de basis in ieder geval goed zit. Een minimaal onderhoud zal ervoor zorgen dat het groendak verder kan ontwikkelen. Wil je het hele jaar door genieten van een dichtbegroeide sedumtegels? Houd dan zeker rekening met onderstaande tips:

Vuistregel onderhoud groendaken

“Vergelijk het onderhoud van je groendak met het onderhoud van je gazon, maar dan met minder maaiwerk.”

Sproeien van je groendak

Hoewel de sedumtegels voorzien zijn van daktuinsubstraat dat water ophoudt, is het toch aangewezen om het bij lange droge periodes te sproeien. Zeker ook wanneer het groendak net aangelegd is, kan je het best wat water geven. Het gaat om jonge sedumplantjes die nog wat hulp kunnen gebruiken.

Ook al zijn sedums sterk en kunnen ze tegen zowel koude als warme weersomstandigheden, het blijven wel planten, dus als dit te lang aanhoudt zullen ze ook wat water kunnen gebruiken. Zeker in het voorjaar of in de zomer is het aangewezen om af en toe de staat van je groendak te bekijken. Meestal liggen de sedumtegels in een open ruimte waar ze veel zonlicht vangen. Verlies ze dus niet uit het oog en bekijk zeker tijdens de warme, droge periodes of ze geen dorst hebben.

Groendak bemesten, groene sedum - Jatu.be

Bemesten van een groendak met sedums

We krijgen vaak de vraag of het nodig is om een groendak te bemesten. We kunnen het alleen maar aanraden. Zeker in het voorjaar wanneer de sedums uit hun wintermodus komen is het aan te raden ze een extra boost te geven door ze te bemesten. Dan kunnen ze optimaal gebruik maken van de eerste zon om zo snel mogelijk in bloei te komen.

Ook tijdens lange droge periodes zoals we er de afgelopen jaren wel meer gezien hebben, kan het zeker helpen om je groendak te bemesten en te sproeien. Het is niet moeilijk om een groendak groen te houden, maar je moet het wel wat opvolgen. Wees er dus op tijd bij!

Een groendak met sedums bemesten kan met klassieke gazonmest.

Onderhouden van sedumgroendak

Zoals eerder aangegeven bestaat iedere groendaktegel uit een mengeling van 4 tot 8 sedumsoorten. Dit zorgt ervoor dat je groendak optimaal de kans krijgt om te groeien en dat er verschillende soorten in verschillende periodes in bloei komen te staan.

Het enige waar je wel best eenmaal per jaar naar kijkt is dat een bepaalde sedumsoort niet de overhand neemt. Is dit niet het geval, dan hoef je niets te ondernemen. Springt een dominante soort er tussenuit? Dan is het aan te raden deze wat uit te dunnen zodat de andere opnieuw de kans krijgen om te groeien. Een gevarieerd groendak is sterker, dan wanneer het voornamelijk bestaat uit een sedumsoort.

 

Stap 4: Waar op letten bij het onderhoud van een groendak?

Vooraleer je aan de slag gaat met de aanleg van je groendak, kan je best rekening houden met deze korte tips. Dit zal je wat werk besparen op de lange termijn. Wil je hulp bij de aanleg zelf? Bekijk dan zeker ons stappenplan voor de aanleg van een groendak met sedumtegels.

Ligging van het groendak

Een groendak bestaat uit planten, dus zal het zonlicht nodig hebben. Een sedum heeft niet veel nodig, maar een minimale hoeveelheid zonlicht is wel een must. Ligt een deel van de zone die je wil aanleggen altijd in de schaduw? Dan kan je dit elegant oplossen met het bedekken van deze zone met dakgrind.

Aanleg sedumdak met helling - Jatu.be

Daarnaast is het ook belangrijk dat de sedumtegels op een redelijke helling liggen. Als het dak te steil is, dan zullen de sedums de tijd niet krijgen om het hemelwater op te nemen. Heb je een dak met een sterk hellend vlak, maar wil je wel een groendak aanleggen? Dan zal je een irrigatiesysteem moeten voorzien. Heb je een plat dak met een redelijke helling, dan is het geen enkel probleem.

Voorzie zeker ook een anti-worteldoek onder de sedumtegels. Dit is een kleine investering die er zal voor zorgen dat je nadien geen schade hebt aan je dakbedding. Daarnaast is het ook altijd aangewezen om een begroeiingsvrijezone te voorzien met dakgrind. Zo kan het water snel zijn baan vinden naar de afvoer van het plat dak. Bovendien zorgt het voor een eenvoudig onderhoud.

Groendaken in de winter

Een extensief groendak dat bestaat uit sedumtegels zal in de winter in wintermodus gaan. Dit betekent dat de felle groene kleuren plaats zullen ruimen voor bruine bordeaux tinten. Geen paniek, dit is normaal voor deze periode van het jaar. De planten beschermen zichzelf tegen de koude periodes.

Je kan van deze periode gebruik maken om (indien nodig) het onkruid van tussen de sedums te verwijderen nu ze niet in bloei staan. Daarnaast is het sterk aan te raden eenmaal per jaar de sedums te verwijderen die uitgedroogd zijn. Deze zullen niet opnieuw bloeien en kunnen beter plaats ruimen voor nieuwe sedumstekken die in het voorjaar kunnen uitkomen.

Wacht verder gewoon het voorjaar af. Van zodra de temperaturen beginnen te stijgen, kan je een moment voorzien om de groendaktegels wat te bemesten. Geef wat water in de mate het nodig is tijdens deze periode en wacht tot het groendak opnieuw in bloei komt te staan.

Nu is het aan jou!

Nu je weet waar op te letten bij het aanleggen van je groendak met sedumtegels en hoe je het mits minimaal onderhoud groen kan houden, kan je aan de slag! 

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Waarom kiezen voor een groendak?

Groendaken bieden niet enkel een esthetische meerwaarde, ze hebben heel wat voordelen! Wij geloven dat sedum groendaken echt de algemene levenskwaliteit kunnen verbeteren. In deze blog zetten we graag enkele voordelen van groendaken in de verf. Dit zowel voor jou persoonlijk, als voor het milieu.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën