Kunstgras of echt gras? Wat zijn de voor en nadelen.

Een grasveld bepaalt de sfeer in je tuin, die kan dienen als speelveld of als eyecatcher. Een mooi gazon is een echte aanwinst voor jouw tuin. Maar hoe bekom je nu die perfect groene grasmat? September is een drukke maand voor zowel mensen die beschikken over een gazon, als zij die overwegen om een gazon aan te leggen.

Tegenwoordig hebben we een ruime keuze aan mogelijkheden om het groen in onze tuin levendig te houden. Steeds meer mensen kiezen voor een onderhoudsarme invulling van hun gazon. Kiezen we voor een natuurlijk gazon die we van begin tot einde zien groeien of laten we ons meeslepen in de opmars van het kunstgras? Gras en kunstgras… allebei groen maar met grote verschillen.

Wanneer gras zaaien voor het beste resultaat?

Uiteraard gaat er niets boven een gazon van natuurgras. De dauw die ‘s ochtends op het gras staat, de geur van een pas gemaaid gazon en de voldoening die je krijgt van je eigen inzet!

Naast het voorjaar is de periode van half augustus tot zowat half oktober een ideale periode om gras in te zaaien. De bodemtemperatuur is dan nog voldoende hoog om het zaad te laten ontkiemen. Een bijkomend voordeel aan gras zaaien in de nazomer, is dat de kans dat het onkruid woekert veel kleiner is dan in april en mei. De aarde heeft tijdens de zomermaanden de tijd gekregen om voldoende op te warmen. Dit in combinatie met het alweer licht vochtige weer van de vroege herfst zorgt ervoor dat het gras in het najaar en de winter minder te lijden heeft, zodat het vlugger dichtgroeit. Ten slotte hoeft een in september ingezaaid gazon maar enkele keren gemaaid te worden.

Gras is afhankelijk van de seizoenen, waardoor het natuurlijker is dan kunstgras. Bovendien werkt echt gras stimulerend voor het milieu. Het neemt namelijk water op is dus beter voor de waterhuishouding. Hiermee heeft uw gazon én uw tuin een natuurlijke uitstraling.

 

Is kunstgras dan het gedroomde alternatief?

Kunstgras doet nog vele mensen de neus optrekken, hoewel de sector al lang niet meer in zijn kinderschoenen staat en het eindproduct tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden is van een natuurlijk grastapijt. Het spreekt voor zich dat wij je liever echt groen aanraden, maar het gebruik van kunstgras kan wel degelijk steek houden.

Is kunstgras iets voor jou?

Kunstgras kan perfect ingezet worden in bijvoorbeeld ruimtes waar echt gras moeilijk groeit. Beschik je over een grote buitenruimte? Misschien klinkt je eigen minigolf terrein dan als muziek in je oren. Het is eens iets anders dan een pétanqueveld en zal je gasten gegarandeerd doen opkijken.

Onder en rond speeltuigen kan kunstgras toegepast worden als dempende bodem, in combinatie met shockpads. Denk ook even out of the box, want synthetisch gras leent zich ook perfect voor het aankleden van een binnenruimte, zoals een kinderkamer. Of woon je op een appartement, dan geef je je balkon in een handomdraai een mooie toets groen. En tenslotte is kunstgras de gedroomde oplossing voor mensen met een allergie voor grassen.

Kwaliteitsvol kunstgras kost wat centen, maar tegelijkertijd kan je snoeien in je waterrekening, meststoffen en heb je quasi geen onderhoud meer. Bovendien, als je een klusser bent, leg je een synthetisch gazon gewoon zelf aan. Mensen met twee linkerhanden, doen beter beroep op een tuinprofessional.

 

Het verdict…

Het belangrijkste nadeel van kunstgras is dat het in de zomer warmer wordt dan natuurgras. Wil je graag genieten van alle vier de seizoenen? Dan is het aan te raden om natuurgras te nemen. Bovendien is kunstgras duurder ten opzichte van natuurgras. Ook belangrijk om mee rekening te houden is dat kunstgras ook aan slijtage onderhevig is.

Zowel echt gras als kunstgras heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Weeg de voor jou belangrijkste punten en eisen tegen elkaar af, zodat je altijd de juiste onderbouwde keuze maakt.

WEET JIJ WELK GRAS HET ‘ECHTE’ GRAS IS?

Mail het juiste antwoord naar info@jatu.be en krijg een korting op je volgende aankoop kunstgras!

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Aanleg van grasparking met grasdallen

Wil je een grasparking aanleggen met grasdallen, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Wij helpen je graag verder met het aanleggen van deze ecologische oprit of parkeerstrook. Bekijk de tutorial, gebruik de projectcalculator en download het stappenplan.

Stappenplan aanleg Kunstgras met Drainbase

Door de klimaatveranderingen wordt het steeds moeilijker om je gazon mooi groen te houden. Kunstgras kan de ideale oplossing bieden. Het is onderhoudsvriendelijk, ziet er alsmaar natuurlijker uit en is bovendien eenvoudig zelf te plaatsen. In deze blog lees je hoe je de aanleg van kunstgras eenvoudig zelf kan uitvoeren.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën