Keuzehulp grind, split en keien

1. Wat is je tuinproject?

Siergrind heb je in vele kleuren, vormen en formaten. Dat maakt het leuk om je tuinproject te personaliseren, maar kan de nodige keuzestress met zich meebrengen.

Net daarom willen we je bij Jatu graag helpen met het maken van de beste keuze grind. Beginnend met de vraag voor welke toepassing het grind mag dienen?

FAQ

Waarvoor kan ik grind gebruiken?

Je kan siergrind gebruiken voor diverse tuinprojecten zoals de aanleg van je oprit, terras of tuinpaden, maar evengoed als decoratief element in je voortuin of als bodembedekking.

Het voordeel is dat het beschikbaar is in veel verschillende soorten, kleuren en formaten. Bovendien is het waterdoorlatend en makkelijk zelf te plaatsen. Belangrijk is wel dat niet iedere grindsoort geschikt is voor alle toepassingen.

Daarom helpt Jatu je graag bij het kiezen van het juiste grind voor jouw tuinproject!

Is grind waterdoorlatend?

Jawel! Siergrind is een 100% natuurlijk bodemproduct, wat het de perfecte waterdoorlatende oplossing maakt voor je oprit, terras, tuin of bodembedekking. Uiteraard wel op voorwaarde dat je de juiste opbouw gebruikt voor de aanleg en ook voor de fundering met waterdoorlatende materialen werkt.

Belangrijk is dat je controleert wat de spelregels zijn in jouw gemeente. Deze kunnen namelijk sterk variëren afhankelijk van waar je woont. Hoewel onze opbouw zeker waterdoorlatend is, moet je het in sommige gemeentes ook kunnen aantonen of op voorhand aanvragen. Een kleine controle op de website van je gemeente, kan je dus zeker wat werk en kopzorgen besparen achteraf. 

Moet je grind onderhouden?

Siergrind is zeker een onderhoudsvriendelijke oplossing voor je tuinaanleg. Een minimaal jaarlijks onderhoud volstaat om je oppervlakte proper te houden. Na enkele jaren kan een kleine aanvulling je terras, oprit of tuin volledig opnieuw opfrissen.

Let wel, wanneer je met siergrind werkt zal je minder onderhoud hebben dan met bijvoorbeeld gras of sierborders, maar volledig onderhoudsvrij is het ook niet. Net als met andere opties zal je een minimaal onderhoud hebben aan je grindoppervlaktes. Afhankelijk van de toepassing en de ligging zal dit meer of minder werk zijn.

Een grindoprit zal je bijvoorbeeld sneller moeten aanvullen dan een tuinpad met siergrind. Ligt deze oprit in de vlakke zon en je tuinpad in de schaduw? Dan zal je grindoprit minder gevoelig zijn aan groenaanslag, dan je tuinpad. Je kan je siergrind makkelijk ontgroenen met Biomix ATM op een ecologisch verantwoorde manier en zonder schrobben!

2. Wat voor kleur grind zoek je?

Meerdere opties mogelijk

Siergrind heeft als grootste troef dat het beschikbaar is in vele kleuren. Zo heeft iedereen de kans om zijn tuinproject te personaliseren naar hartenlust. Bij Jatu helpen we je graag verder bij het maken van de beste keuze. Selecteer de kleuren die je overweegt voor de aanleg van je tuinproject.

FAQ

Hoe kan je best kleur van grind kiezen?

Siergrind heb je in alle kleuren. Vaak krijgen we de vraag wat best te nemen. Aan de hand van enkele eenvoudige vuistregels kan je gericht een keuze maken:

  1. Best neem je geen kleur die teveel hetzelfde is als je gevel of aangrenzende tegels, beton of andere verharding. Dit geeft vaak niet het gewenste resultaat.
  2. Je kan beter kiezen voor een complementaire kleur. Dat wil zeggen dat je een kleur neemt die gelijkaardig is aan je reeds aanwezige kleurelementen, maar toch net een verschillende tint.
  3. Of je kan ervoor kiezen net een compleet tegenovergestelde kleur te nemen om zo contrast te creëren. Als je hiervoor kiest, zal je grind meer opvallen. 

Zo creëer je een extra dimensie aan je tuinproject en kan je gaan spelen met kleuren. Lees hier alles over het kiezen van de juiste kleur grind. Wat je best kan kiezen hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur.

Worden witte steentjes sneller groen?

Belangrijk om te weten is dat de meeste grindsoorten uit zichzelf niet gaan verkleuren (met uitzondering van Dolomiet). Wel kunnen ze net als andere materialen die het hele jaar door buiten liggen, beïnvloed worden door weerelementen. Er kan met andere woorden een vuile laag opkomen.

Als je je tuin aanlegt met witte Carrarakeien zal het wel sneller zichtbaar zijn dan wanneer je een donkerdere grindsoort neemt of split met kleurschakering zoals Franse Dolomiet. Maar op zich worden ze niet sneller groen.

Bovendien heeft de plaats waar ze liggen hier ook een grote invloed op. Zien ze veel zon, dan lost het probleem zichzelf grotendeels op. Liggen ze in een schaduwrijke of vochtige plaats, zal je hier ook meer last van hebben. Wil je het groen verwijderen van je grind? Dan kan dit eenvoudig met Biomix ATM.

Welke kleur grind wordt het meest gekozen?

Dat is sterk afhankelijk van persoon tot persoon en van het type tuinproject. In het algemeen worden er vaak klassieke beige grindsoorten gekozen zoals Kasteelgrind, Franse Dolomiet of Balmoral. Deze zijn warm van kleur en neutraal, waardoor ze in veel tuinprojecten hun plaats vinden.

Bij moderne woningen met een strak tuindesign, wordt dan weer vaak gekozen voor witte grindsoorten zoals Carrara marmer, Nevada of Crystal White grind. Viniet is dan weer een uniek gekristalliseerd grind met een unieke witgrijze tint. Niet voor iedereen, maar zeker te overwegen als je opzoek bent naar een eyecatcher voor je tuinproject.

Wil je graag een goedkope oplossing met een neutrale uitstraling? Dan is Belgisch Blauw, ook wel gravé genoemd, waar je naar opzoek bent. Dit is de klassieke blauwsteen die lokaal ontgonnen wordt. Dit maakt het meteen het goedkoopste grind, waardoor het een populaire keuze blijft voor grotere oppervlaktes zoals opritten of parkings van bedrijven.

Maar uiteraard zijn er nog heel wat andere keuzes waaruit je kan kiezen. Neem zeker een kijkje naar ons ruim assortiment siergrind en speel met de kleurfilters. Ben je het niet zeker? Dan kan je altijd tot 3 gratis grindstalen aanvragen!

3. Wil je een fijn of eerder klassieke zeefformaat grind?

Een fijne zeefmaat grind zorgt voor een egaler eindresultaat, wat het een populaire keuze maakt voor terras, wandel- en fietspaden. Een klassiek zeefformaat grind tussen de 6 en 16mm, zorgt dan weer voor een stabieler oppervlak. Daardoor wordt het meestal gekozen voor intensiever gebruik zoals opritten en parking met grind.

Selecteer je minimale en maximale korrelgrootte aan de hand van de slider. De zeefmaten staan vermeld in millimeter. De minimale en maximale hoeveelheid die je kan instellen zijn op basis van je geselecteerde tuinproject.

Wat zijn de cijfers naast grind?

De cijfers die vermeld staan naast grindbenamingen zijn de zeefmaten in millimeter. Dit geeft dus in grootorde weer wat het formaat van het grind, split of de keien is.

Opgelet, het is en blijft een natuurproduct. Het gaat hier om vermelde zeefformaten. Dat wil zeggen dat een iets groter of kleiner steentje altijd tussen de mazen van het net kan glippen. Bij Jatu maken we er onze missie van om enkel mooie breekformaten aan te bieden, maar houd er dus rekening mee dat het geen exacte wetenshap is.

Wat zijn de voor- en nadelen van fijn grind?

Wat wij verstaan onder fijn grind, zijn zeefformaten tussen de 4 en 10mm maximaal. Het voordeel hiervan is dat je eindresultaat egaler zal zijn. Dit oogt niet alleen elegant, maar is bovendien ook comfortabeler om over te wandelen. 

Een keerzijde van de medaille is dan weer dat het door dit kleiner formaat iets sneller kan verspreiden door te blijven kleven aan je schoenen of banden. Wil je dit voorkomen? Dan raden we ten sterkste aan om met grindmatten te werken.

Als je deze twee overwegingen samen neemt, begrijp je waarom fijne grindsoorten voornamelijk voor de aanleg van grindterrassen, wandel- en fietspaden en bodembedekking gebruikt worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van grote grindformaten?

Als je naar ons assortiment grind en split kijkt, zal je zien dat de meeste grindsoorten een zeefformaat hebben tussen de 6 en 16mm. Dit zijn de eerder klassieke grindformaten, aangezien ze kunnen gebruikt worden zowat alle tuintoepassingen. Het grotere formaat zorgt ervoor dat het grind zich minder snel zal verspreiden en je dus minder snel zal moeten aanvullen.

Het voordeel dat fijne zeefformaten hebben ten opzichte van deze klassieke formaten grind, is dat ze een vlakker eindresultaat geven. Dit oogt wat eleganter en zorgt voor een groter comfort om over te wandelen. Kies je toch voor een klassiek grindformaat, dan krijg je een iets robuuster eindresultaat.

Voor velen is dit ook net een voordeel, daar het een natuurlijke uitstraling geeft en minder onderhoud.

4. Wil je een afgrond of gebroken grind?

Meerdere opties mogelijk

We kunnen grind, split en keien opdelen in drie grote types:

  1. Afgerond grind – natuurlijk rond
  2. Half getrommeld grind – machinaal afgerond, scherpste kanten zijn verwijderd
  3. Gebroken grind/split – ontgonnen en gezeefd, niet verder bewerkt

Hoe ronder, hoe comfortabeler om over te wandelen. Gebroken grind of split heeft dan weer als voordeel dat het vaster ligt doordat het meer in elkaar zal haken.

FAQ

Wat is het verschil tussen grind en split?

Als je de definities van de termen grind en split erbij neemt kan je ze als volgt verdelen:

  • Grind: verzamelterm voor natuurstenen die op een natuurlijke of machinale manier afgerond worden. 
  • Split: gaat om gebroken natuursteen die gezeefd wordt tot een uniform formaat.

Bij onze Noorderburen worden deze termen gescheiden gehouden, waar wij deze in België vaak door elkaar gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van afgerond grind?

Als je voor een afgerond grind kiest, zal dit heel wat voordelen geven. Zo zijn ze comfortabeler om over te wandelen, zelf barrevoets. Geven ze vaak een elegante en royale uitstraling aan je tuinproject. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor groenaanslag en zeer waterdoorlatend dankzij hun ronde vorm.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat ze minder vast liggen dan gebroken grind of split. Je zal mogelijks dus iets sneller je grondoppervlak moeten aanvullen of zeker werken met grindstabilisatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van gebroken grind of split?

Gebroken grind of split heeft als voordeel dat ze vaak goedkoper zijn dan afgerond grind of keitjes. Daarnaast zorgt de ruwe vorm ervoor dat je grindterras, oprit, tuinpaden of bodembedekking een stuk stabieler zal liggen. De hoekige steentjes haken namelijk veel meer in elkaar waardoor je een waterdoorlatend en tegelijk stabiel oppervlak krijgt. Zeker wanneer je de opbouw combineert met het gebruik van grindmatten.

Meestal wordt er gekozen voor afgerond grind of keitjes, wanneer het comfort de belangrijkste beslissingsfactor is. De afgeronde vorm zorgt voor een aangenamer oppervalk om over te wandelen op blote voeten of slippers. Wil je een gelijkaardig effect, maar ook het voordeel van split? Dan kan je een fijn gebroken grind nemen zoals Franse Dolomiet 4/6. Het kleine formaat zorgt voor een egale bodem die comfortabel is om over te wandelen, terwijl de gebroken vorm ervoor zorgt dat het mooi op zijn plaats blijft.