5 tips voor de aanleg van een budgetvriendelijke tuin
Wil je graag een prachtige tuin creëren, maar heb je een beperkt budget? Geen zorgen! Het is zeker mogelijk om een mooie tuin aan te leggen, zelfs met een klein budget. Door slimme keuzes te maken en een beetje creatief te zijn, kun je een tuin inrichten die zowel betaalbaar als mooi is.
Hieronder vind je enkele praktische tips en ideeën om een goedkope tuin aan te leggen, zonder in te boeten op schoonheid en stijl.
1. Bezint eer ge begint!
Denk op voorhand alles goed uit en maak steeds een goed plan op. Neem je tijd om uit te werken wat je zeker wilt in je tuin en wat niet; wat je meteen wilt aanpakken en wat later kan.
Denk na over de indeling, de planten, het gazon, bestrating en andere elementen die wilt toevoegen in je tuin. Door een duidelijk plan te hebben, kun je gerichter winkelen en voorkom je impulsieve aankopen.
Ga ook volop op zoek naar inspiratie, bijvoorbeeld op onze website en vraag tips aan mensen uit je omgeving.
Investeer ook in een bodemanalyse. Bij de bodemkundige dienst van België kan je een Tuindoosje kopen. Voor €87 wordt jouw bodemstaal dan geanalyseerd. Eens je de juiste samenstelling van je grond weet, kan je veel gerichter te werk gaan en ook de juiste producten kiezen.
Als je zomaar in het wilde weg begint met je tuin aan te leggen, loop je het risico op extra werk en dus ook extra kosten. Een strak tuinplan is dus altijd een goed idee!
2. Gebruik het juiste tuingereedschap
Heb je een klein budget om je tuin aan te leggen, dan investeer je best enkel in een handvol kwaliteitsvolle basistools. Denk goed na over welk gereedschap je vaker nodig hebt in je tuin en koop enkel deze aan.
Vaak hebben we veel te veel tuingereedschap dat amper gebruikt wordt. Een strooiwagentje of kettingzaag, dat slechts enkele keren per jaar gebruikt wordt, kan je perfect lenen bij vrienden of familie.
3. Kies de juiste materialen
Hoe minder verharding, hoe beter voor de natuur en hoe beter voor je portemonnee!
Probeer verharding in je low-budget tuin zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk wil je ook een gezellig terras en een handige oprit, maar durf ook voor deze de typische verharding weg te laten. Grind is een goedkoop en veelzijdig alternatief voor de veelgebruikte terrastegels of betonklinkers.
Grind bestaat in alle maten en kleuren, dus voor elke stijl is er wel wat wils. Zowel in een moderne als in een meer rustieke tuin heeft grind zeker z’n plaats.
Nog een voordeel van grind is dat je zo je terras en oprit gemakkelijk zelf kan aanleggen. Wil je graag een stappenplan voor de aanleg van je terras of oprit met siergrind? Bekijk dan zeker onze how to’s. Dat scheelt weer een hoop geld!
Ook hoef je geen handenvol geld uit te geven aan planten. Ruil en deel planten of vraag aan vrienden en buren of je stekjes kan krijgen van hun planten.
Twijfel ook zeker niet om materialen te hergebruiken. Enkele oude europalletten kunnen bijvoorbeeld perfect omgevormd worden tot een leuk en origineel tuinmeubel. Of ga eens langs in de kringloopwinkel, daar vind je vast wel iets dat je kan upcyclen tot een parel van een tuinaccessoire.
Wil je graag tuinafboordingen gebruiken, kies dan voor afboordingen die je makkelijk zelf kan plaatsen en vervormen zonder al te veel extra gereedschap, zoals onze Terralis afboordingen in Cortenstaal of gegalvaniseerd staal.
4. Beperk het onderhoud
Een onderhoudsarme tuin is een goedkope tuin. Bedek de bodem zoveel mogelijk om de groei van onkruid tegen te gaan. Zo hoef je niet elke keer te investeren in onkruidverdelgers. Bodembedekkers zoals boomschors of houtsnippers zijn ideaal om onkruidgroei tegen te gaan en daarenboven beschermen ze de ondergrond tijdens hete of juist heel koude periodes.
Leisteenschilfers of lavastenen kunnen ook perfect dienen als bodembedekking. Hoewel ze iets duurder zijn in aankoop, verteren ze niet en moeten ze dus niet periodiek bijgevuld worden. Op de lange termijn zijn leistenen of lavastenen dus de goedkoopste bodembedekkers.
Ook een anti-worteldoek is een kleine investering die je op termijn veel geld en extra werk kan uitsparen.
5. Budgetvriendelijke tuinideeën als eyecatcher
Geef je tuin een boost met een nestkastje, voederhuisje of insectenhotel. Zo trek je niet alleen vogels en diertjes aan die je tuin meteen opfleuren, maar help je ook de biodiversiteit in stand te houden.
Wil je graag steenkorven in je tuin, maar vind je die te duur? Kies dan voor onze budgetkorven. Deze dienen niet alleen als afsluiting, maar kan je met wat creativiteit omvormen tot een zitbankje of plantenbak.
Ook een vuurschaal is altijd een leuk accessoire in je budgetvriendelijke tuin. Een kleiner model is goedkoper en staat minstens even leuk in je tuin als de grotere, duurdere schalen.
Onthoud dat een mooie tuin tijd kost om te ontwikkelen. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Begin klein, werk volgens je budget en voeg geleidelijk aan nieuwe elementen toe terwijl je tuin groeit. Of je nu een enthousiaste beginneling bent of een ervaren tuinier met een beperkt budget, deze tips helpen je al een heel eind op weg.
Veel plezier met het creëren van je mooie tuin!