Waarop letten bij de aanleg van een groendak?
Een groendak met sedumtegels is een prachtige en duurzame oplossing voor elk gebouw. Naast de esthetische waarde biedt het tal van voordelen, zoals isolatie, waterbuffering en een bijdrage aan biodiversiteit. Maar voordat je van start gaat, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden.
Deze checklist helpt je in 7 stappen om succesvol een groendak te plaatsen en onderhouden.
1. Ligging van het dak
Hoewel sedums vetplanten zijn en weinig onderhoud vragen, blijven het wel planten. Ze hebben dus wel wat zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en mooi bloeien.
Zorg ervoor dat het dak minstens 4 tot 6 uur per dag direct zonlicht ontvangt. Een te schaduwrijke ligging kan leiden tot een afname van de groei en zelfs het afsterven van de planten.
Heb je een bepaalde zone waar er minder zonlicht is? Dan kan je die opvullen met decoratief grind of dakgrind. Keitjes hebben geen zonlicht nodig, maar bieden zeker ook een esthetische meerwaarde.
2. Helling van het dak
De hellingsgraad van het dak speelt een cruciale rol bij het aanleggen van een groendak:
- Maximum helling:
Voor sedumtegels is een helling van maximaal 10° tot 15° aan te raden. Bij steilere daken kan het water niet voldoende opgenomen worden.
- Waterbeheer:
Bij een sterkere hellingsgraad kunnen irrigatiesystemen een oplossing bieden. Contact hiervoor een expert.
3. Draagvermogen van het dak
Een groendak brengt extra gewicht met zich mee, zowel droog als verzadigd. Hoewel ze per stuk lichtgewichten zijn die de plaatsing vergemakkelijken, moet je bij een groendak met sedumtegels rekening houden met 85kg/m² in verzadigde toestand. Controleer dus zeker eerst het draagvermogen van je dak.
4. Dakbedekking en ondergrond
- Dakbedekking:
Bitumen, EPDM of PVC maakt niet uit, zolang je gebruik maakt van een wortelwerende folie. Dit beschermt de dakbedekking tegen wortelgroei en is altijd aan te raden als extra voorzorg.
- Effen ondergrond:
Bij daken met metalen panelen (zoals staalplaten met ribben) is het belangrijk om de oneffenheden op te vullen. Gebruik hiervoor isolatiepanelen van dezelfde dikte, op maat gesneden, om een vlakke ondergrond te creëren.
5. Afwerking en flexibiliteit
- Randafwerking:
Sedumcassettes kunnen afgezaagd worden, maar dit bevorderd de stabiliteit niet. Overgebleven ruimtes kunnen beter afgewerkt worden met decoratief grind of sierkeien. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar draagt ook bij aan de waterafvoer en het onderhoudsgemak.
- Bescherming tegen lekkage:
Hoewel sedum geen agressieve wortels heeft, kunnen wind of vogels ongewenste zaden overbrengen van bomen zoals eiken of berken op je dak. Houd hier rekening mee en verwijder ongewenste kiemen tijdig. Net daarom raden we altijd aan om een wortelvaste folie te plaatsen, om lekkage te voorkomen.
6. Toegankelijkheid en onderhoud
Wil je het hele jaar door genieten van een proper groendak en in het seizoen van een weelderig bloeiend sedumdak? Dan is een periodiek onderhoud van een groendak wel aangewezen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste to-do’s:
- Water geven:
Tijdens droge periodes moet je de planten extra water geven om uitdroging te voorkomen.
- Onkruid wieden:
Onkruid dat zich nestelt tussen de sedumplanten, zoals kiemen van bomen, moet verwijderd worden om schade aan de dakbedekking te voorkomen.
- Bemesting:
Bemest het groendak twee keer per groeiseizoen om de planten gezond en gevarieerd te houden.
- Snoeien:
Gebruik een heggenschaar om weelderige groei in toom te houden. Verwijder het snoeiafval om licht en ruimte te bieden aan de sedum.
- Tussenzaaien:
Vul kale plekken aan door opnieuw sedumstekken te zaaien of extra cassettes te plaatsen.
- Dood materiaal verwijderen:
In de herfst of winter is het belangrijk om dood materiaal te verwijderen zodat het groendak in het voorjaar een goede start kan maken. Het is ook het perfecte moment om dominante stukken in te tomen, zodat in he voorjaar opnieuw ruimte is voor de andere sedumsoorten.
7. Sporadisch beloopbaar
Hoewel een groendak sporadisch beloopbaar is, is het geen vervanging voor een terras. Gebruik loopplanken of volg vaste looproutes om schade aan de planten te voorkomen.
Aan de slag met jouw groendak
Bij Jatu vind je alles wat je nodig hebt voor de aanleg van een groendak, zoals:
- Totaalpakket groendak: Alles wat je nodig hebt, bestelbaar per m² zonder transportkosten
- Sedumtegels: Gemakkelijk te plaatsen en direct een groen resultaat.
- Wortelvaste folie: Onmisbaar om je dak te beschermen.
- Dakgrind en keien: Voor een nette afwerking.
- Onderhoudsproducten: Alles om je groendak gezond te houden.
Met deze checklist ben je goed voorbereid om een groendak aan te leggen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op of ontdek ons assortiment in onze webshop. Samen maken we van jouw dak een groene oase!