Stappenplan bij het plaatsen van een worteldoek
Denk je eraan om je tuin af te werken met siergrind, schors of houtsnippers? Dan is het een goed idee om ook een anti-worteldoek te plaatsen. Het is een kleine investering, maar op lange termijn zal dit je heel wat extra onderhoud besparen
Wat is een anti-worteldoek?
Een anti-worteldoek, ook wel worteldoek of gronddoek genoemd, is een dicht geweven zwarte afdekdoek dat wordt gebruikt om de groei van onkruid onder controle te houden in tuinen, bloemperken of plantenzones.
Het is een geweven doek uit geotextiel dat is ontworpen om water, lucht en voedingstoffen door te laten, maar tegelijkertijd de groei van ongewenst onkruid te voorkomen, dit doordat het vrijwel geen licht doorlaat. Hierdoor krijgt het onkruid geen kans om te ontkiemen en te groeien.
Een anti-worteldoek is onder andere verkrijgbaar in kleinere verpakkingen van 10m² of 20m². Voor grotere oppervlaktes kies je best voor anti-worteldoek op rol, verkrijgbaar in 100m², 200 m² of zelfs 400 m².
Wanneer plaats je best een anti-worteldoek?
Een anti-worteldoek is vooral geschikt om te gebruiken op zones waar er niet of slechts sporadisch op gewandeld zal worden. Een anti-worteldoek is dus ideaal om onkruid in je plantenborders of voortuin weg te houden.
Een extra voordeel van een worteldoek is het feit dat de bodembedekkers niet zullen mengen met de ondergrond. Wil je na verloop van tijd een ander soort grind of schors leggen, dan kunnen de oude steentjes of bodembedekkers gemakkelijk verwijderd worden.
Voor opritten, terrassen of wandelpaden is een anti-worteldoek minder geschikt. Hier werk je best met grindmatten. Grindmatten zijn onderaan steeds voorzien van een synthetisch vlies. Zo houden de matten je oprit of wandelpad niet enkel onkruidvrij, maar zorgen ze ook voor extra stabiliteit en een mooi egaal oppervlak.
Hoe plaats je een anti-worteldoek?
Een anti-worteldoek plaatsen kan heel eenvoudig.
Zorg er eerst en vooral voor dat de grond waarop je het gronddoek zal leggen enigszins egaal is. Dit wil zeggen dat er geen al te grote kuilen of oneffenheden meer mogen zijn. Je verwijdert ook best het reeds aanwezige onkruid, zo kunnen de sterkste wortels van het onkruid geen schade aanrichten aan het doek.
Daarna kan je het anti-worteldoek plaatsen. Zorg ervoor dat deze goed strak gespannen is en er zo weinig mogelijk plooien inzitten. Probeer dan alles met 1 stuk worteldoek te bedekken. Anti-worteldoeken zijn in verschillende maten verkrijgbaar: in kleinere verpakkingen of op rol voor grotere oppervlaktes. Kies dus zeker de juiste maat worteldoek!
Indien je toch meerdere stukken moet gebruiken om je oppervlakte te bedekken, zorg er dan voor dat er geen spleten tussen de verschillende stukken te vinden zijn. Zorg dus voor een overlapping van minstens 10 cm tussen de verschillende stukken worteldoek.
Als volgende stap zet je het gronddoek vast. Dit kan op verschillende manieren.
Indien je grind gebruikt als bodembedekker hoef je het doek in principe niet vast te zetten. Het gewicht van het grind zorgt ervoor dat deze mooi blijft liggen. Werk je met lichter materiaal zoals boomschors of houtsnippers dan raden we je wel aan om het anti-worteldoek vast zetten. Dit kan makkelijk door gronddoekpennen te gebruiken om deze vast te zetten in de grond. Plaats gronddoekpennen op elke hoek en langs de randen zodat het gronddoek zeker goed vastzit.
Je kan er ook voor kiezen om het doek in te graven door langs de rand sleuven te graven. Steek het doek in de grond met een spade en vul de gleuven weer op.
Als laatste stap bedek je het anti-worteldoek met de gekozen bodembedekker. Wij raden minstens een laag van 5 cm aan zodat het worteldoek goed bedekt is. Het is immers de bedoeling dat het anti-worteldoek niet zichtbaar is? Wordt er toch sporadisch op gewandeld, dan kies je best voor een laag van 6 cm.
Wil je ook nog planten of bloemen tussen de bodembedekkers planten, dan kan dit door een kruis te snijden in het anti-worteldoek en daar de plant of bloem in te planten.
Zin om zelf aan de slag te gaan? Onze anti-worteldoeken kunnen zonder extra transportkost meegeleverd worden met big bags, bulktransport of palletgoederen!
Mijn oppervlakte is een: